Burlövs kommun

Skyddsjakt

Vilda djur i tätorterna?

Ibland inkommer klagomål på vilda djur som stör i tätorterna. Det kan vara fåglar som kraxar, vildkaniner som orskakar skador i trädgårdar eller en mård som kommit in i ett uthus. Ett vanligt klagomål gäller katter som är (eller antas vara) vildkatter.

Kommunledningsförvaltningen bedriver i begränsad omfattning skyddsjakt, dock inte på förvildade/hemlösa katter.

Kommunjägare

Våra kommunjägare har ansvar för att ta hand om skadade djur på kommunens mark. Det kan röra sig om vilda djur som tar sig in på detaljplanelagt område och skadar sig eller som redan är skadade när de tar sig in på kommunens mark. Kommunjägarna kan också anlitas om det är större vilda djur som rör sig i tättbebyggt område, till exempel älg, rådjur eller vildsvin.

Dessutom kan kommunen anlita jägarna om det rör sig om hot mot miljön eller människors hälsa, vilket kan röra sig om sjuka djur, grävlingar eller fåglar för att ta något exempel.

Kommunjägaren hjälper inte till vid viltolyckor

Kolliderar du med vilt är det 112 du ska ringa, för mer information om viltolycka besök Nationella Viltolycksrådet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller Polisens information om viltolyckor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


För att få tag i en kommunjägare gör du en felanmälan i vår e-tjänst Kontakt Burlöv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I felanmälan beskriver du ditt ärende och vilken adress det gäller. Det kan till exempel handla om påkörda djur eller kaniner med kaninpest, som periodvis är vanligt i kommunen. När du gör en felanmälan hjälper du oss att minska risken för att smittor förs vidare.

Att hitta enstaka döda djur ute i naturen är normalt. När vilda djur avlider inom bebyggelse är det sällan något problem ur hygienisk synvinkel och låter man dem bara vara kommer naturen själv att ta hand om dem.

Om det är ett stort djur eller om det ligger på olämplig plats kontaktas markägaren eller fastighetsägaren. Döda katter och hundar anmäls direkt till Polisen på telefon 114 14, som kan göra en ägarkontroll.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Bygga, bo & miljö