- Startsida
- » Bygga, bo & miljö
- » Livsmedel
- » Ny riskklassning 2024
Ny riskklassning och efterhandsdebitering av livsmedelsverksamhet från 2024

2024 började Livsmedelsverkets nya riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter att gälla. Samtidigt infördes efterhandsdebitering vid kontroll av livsmedelsverksamhet.
Ny riskklassning av livsmedelsverksamhet
2024 införde Livsmedelsverket en ny riskklassningsmodell för livsmedelsverksamheter. Varje livsmedelsföretag riskklassas utifrån verksamhetens storlek, typ och vilka aktiviteter som förekommer i verksamheten. Riskklassningen styr hur många tillsynsbesök verksamheten ska få under 5 år.
Efterhandsdebitering
Från och med 1 januari 2024 betalar du efter att vi kontrollerat din livsmedelsverksamhet, så kallad efterhandsdebitering.
Du betalar timtaxa för kontrollen
Den avgift du betalar grundar sig på den tid som kontrollen tar samt för- och efterarbete, som exempelvis:
- förberedelse inför kontrollen
- kontroll på plats/distans/kontoret
- granskning av inkomna uppgifter och handlingar
- administrativ tid
- provtagning och bedömning av analysresultat
- bedömning av kontrollresultat
- skriva kontrollrapport och beslut
- befogade klagomål/matförgiftningar
Det är kommunfullmäktige som beslutar om timtaxan för livsmedelskontroller. Taxan justeras varje år i enlighet med konsumentprisindex (KPI).
Bakgrund till förändringen
Bakgrunden till förändringen är att Sverige 2021 fick en ny förordning (SFS 2021:176) som bland annat reglerar hur myndigheter ska ta betalt för livsmedelskontroller.
Kontakta oss
Medborgarservice - den enkla vägen till Burlövs kommun!
Kontakta oss
Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppettider
Måndag – fredag 08.00 – 16.30
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: