Burlövs kommun

Pergola och spaljé

Pergola

Pergola

En pergola är en gles konstruktion som bärs upp av ben i hörnen. Pergolan används till exempel som växtstöd, där växternas bladverk efter en tid bildar ett skydd.

Vanligtvis behöver du inte bygglov om du ska uppföra en pergola. Om du förser din pergola med någon form av tak, såsom markis eller segelduk, kan du behöva söka bygglov om taket är av permanent karaktär. Om pergolan är förankrad i en byggnad kan du behöva bygglov om åtgärden ses som en väsentlig ändring av byggnaden.

Spaljé

En spaljé är en stående mycket gles konstruktion som ofta används som stöd för växter. Spaljé består till största delen av luft och går att se igenom från alla håll. Konstruktionen kan vara gjord av till exempel trä eller metall.

Vanligtvis behöver du inte bygglov för att uppföra en spaljé. Lovplikten för konstruktionen infaller först om den kan definieras som ett bygglovspliktigt plank. Ibland hamnar en åtgärd i gränslandet och det kan vara svårt att avgöra om den ska ses som plank, staket eller spaljé. Då behöver vi göra en bedömning.


Här kan du läsa mer om reglerna för plank, mur och staket.

 

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Bygga, bo & miljö