Burlövs kommun
www.burlov.se

Rökfria miljöer

Bild från Pixabay.com

Den som inte röker har rätt till rökfria miljöer. I tobakslagen står det på vilka platser som rökning är förbjuden. Det gäller bland annat lokaler för barnomsorg, skolor och liknande. Förbudet gäller också utomhus i anslutning till den typen av lokaler. Rökrutor får t.ex. inte finnas på en skolgård.

Rökförbud i offentliga lokaler

Du får inte heller röka i lokaler för hälso- och sjukvård eller vissa gemensamhetslokaler. Trots förbudet är det möjligt att vissa fall ordna särskilda rum eller utrymmen där rökning får ske. En förutsättning är att röken inte påverkar de utrymmen som ska vara rökfria.

Varför rökförbud?

Det har länge varit känt att rökning bidrar till en mängd olika hälsorelaterade problem och även passiv rökning är en stor hälsorisk. Tobakslagen kom till för att minska rökningen men också för att skapa rökfria miljöer. Ytterligare ett syfte med lagen är att förebygga att barn och ungdomar börjar röka.

Ansvar

Ansvaret för att rökförbudet följs har den som äger eller disponerar lokalen. Om du störs av rökning i en lokal eller på en plats som ska vara rökfri ska du ta upp det med innehavaren. Om det inte blir någon bättring kan du vända dig till miljö- och byggavdelningen.

Miljö- och byggavdelningen ska även utföra tillsyn för att kontrollera att rökförbud följs, på bland annat serveringar och skolor.

 

Läs mer om rökning och rökfria miljöer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Vill du läsa mer?

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
Skriv till oss via webbformulär »öppnas i nytt fönster

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:
2017-03-15

Bygga, bo & miljö