Burlövs kommun
www.burlov.se

Livsmedel

Kommunen har tillsyn över alla livsmedelsverksamheter, för att säkerställa att de som i sin verksamhet hanterar livsmedel gör det på ett korrekt sätt.

För närvarande har Burlöv cirka 150 olika livsmedelsverksamheter, allt från små livsmedelsbutiker till större restauranger.

Livsmedelskontroll

För att skydda konsumenter från matförgiftning och olägenheter från livsmedel, kontrolleras livsmedelshanteringen på restauranger, caféer och i affärer.

 

Miljö- och byggavdelningens livsmedelsinspektörer kontrollerar regelbundet samtliga verksamheter i kommunen som hanterar livsmedel. Rutiner, hygien, märkning av varor med mera granskas och stor vikt läggs vid en fungerande egenkontroll. Vi tar även livsmedelsprover och utfärdar tillstånd. Innan en livsmedelsverksamhet startas ska den registreras hos oss.

 

Som konsument kan du vända dig till miljö- och byggavdelningen för att anmäla brister. Det kan vara dåliga eller felmärkta varor, smutsiga lokaler, felaktig förvaring av livsmedel eller misstänkt matförgiftning. Butiken eller serveringen kontaktas sedan, så att felen kan rättas till.

 

När det gäller matförgiftningar är det viktigt att anmälan kommer in snabbt — då är det lättare att utreda orsaken och förhindra att fler smittas.

Egenkontroll

Alla som serverar eller säljer livsmedel till allmänheten har ansvar för att livsmedlen är säkra att äta. Det gäller för dig som har restaurang, café, pizzeria, livsmedelsbutik, bageri, korvkiosk eller liknande.

 

Din egen kontroll är ditt eget system för att vara säker på att din verksamhet uppfyller lagstiftningens krav och att maten du säljer eller serverar är säker. Du ska ha fasta rutiner för vad som ska göras och hur det ska göras. Rutinerna bör vara nedskrivna, men för en mindre verksamhet (1-2 personer i verksamheten) är detta inget krav.

 

Taxor för tillstånd och tillsyn kan du läsa om i vår författningssamling.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Bygga, bo & miljö