Burlövs kommun

Kompostering

Lär dig om skillnaden på kompostering av trädgårdsavfall respektive matavfall

Kompostering av trädgårdsavfall

Tar du själv hand om ditt organiska avfall kan du göra miljön en tjänst. Dessutom får du en näringsrik mull som får växterna att frodas i rabatten. Trädgårdsavfall är organiskt material som lämpar sig utmärkt för kompostering. Ris, löv, gräs och fallfrukt kan du samla i ett komposteringskärl. I komposten tuggar maskar, gråsuggor och tusenfotingar ner det grövre materialet till mindre portioner, som bakterier och svampar sedan tar hand om.

Kompostering av matavfall

Kompostering av hushållsavfall kräver en större insats än kompostering av trädgårdsavfall. Flera böcker finns där man kan få tips och råd om hur man bäst komposterar sitt matavfall. Viktigt är att inte skadedjur som råttor och möss kan ta sig in i komposten. Behållaren måste vara väl isolerad och tillräckligt stor för att du ska kunna röra om i den. Kvaliteten på den färdiga komposten beror på vad du stoppar i behållaren. Matavfall, som potatisskal och kaffesump, lämpar sig väl för kompostering. Textil, papper, plast och metall sorterar du på annat sätt.

För att få kompostera hushållsavfall måste du anmäla det till kommunen. Anmälan görs till Miljö- och byggnämnden. Någon anmälan för att kompostera trädgårdsavfall behövs normalt inte och det finns heller inga krav på behållarens konstruktion.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Bygga, bo & miljö