Burlövs kommun

Legionella

Legionellabakterier finns över hela världen i små mängder i sötvatten som insjöar och åar. Bakterierna kommer in i våra hus med vattnet. För att kunna orsaka sjukdom behöver bakterierna föröka sig.

Förökar sig i vattensystem

Bakterierna förökar sig i olika vattensystem där vattnet är mellan 20 och 45°C. När vattnet är över 50°C eller varmare dör dock bakterien.

Smittrisk

Risk för smitta finns när man andas in vattendroppar som innehåller legionella‐bakterier. Smittrisken är störst från duschar, bubbelpooler och liknande där det finns risk för att vattendroppar bildas. Du blir inte smittad genom att dricka vatten. Legionella smittar inte heller från person till person.

 

Legionellabakterier kan orsaka två typer av sjukdomar, legionärssjuka och pontiacfeber. Legionärssjuka är en form av lunginflammation. Det är oftast människor med nedsatt immunförsvar på grund av rökning, ålder eller sjukdom som blir sjuka. De flesta som utsätts för bakterien insjuknar inte.

Vad kan du göra för att förhindra legionella?

Det är i första hand fastighetsägaren som ansvarar för att vattensystemen är säkra. För att hindra tillväxt av legionellabakterier är det viktigt med rätt temperaturer i vattensystemen. Temperaturen på varmvattnet ska vara mer än 50°C vid varje tappställe.

 

Temperaturen på det utgående vattnet (från varmvattenberedaren eller ackumulatorn) måste vara högre, över 60°C. Det så att varmvattnet håller över 50°C genom vattenledningarna fram till tappstället. Kallvattnet måste vara kallt, mindre än 20°C.

 

Blindledningar och stillastående vatten i vattensystemet kan behöva ses över.

Duschar som sällan används kan vara bra att spola ur med varmt vatten under några minuter innan användning, så att vatten som stått stilla i ledningarna avlägsnas.

Sammanfattningsvis kan man säga att de tekniska vattensystemen ska byggas och skötas så att legionellabakterier inte kan föröka sig.

 

Mer information om legionella hittar du på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Bygga, bo & miljö