Burlövs kommun
www.burlov.se

Fladdermöss

Ann Petersen, Free Images

I Sverige och Skåne finns det 19 fladdermusarter. Samtliga fladdermusarter är fridlysta och får därför inte skadas eller dödas och deras boplatser får inte häller förstöras. Av de 19 fladdermusarterna är 9 rödlistade. Rödlistning innebär att en art hotas av att dö ut och helt försvinna från Sverige. I Burlövs kommun har hittills sex arter av fladdermöss hittats, men det kan finnas fler.

Ont om bostäder

Fladdermöss bor normalt i håligheter i gamla träd, men på grund av det moderna skogs- och jordbruket finns det inte så många gamla träd kvar. Därför flyttar fladdermössen gärna in på vindar eller liknande i bostadshus.

För att hjälpa fladdermössen har Burlövs kommun under sommaren 2016 satt upp ett 30-tal fladdermusholkar på 13 olika platser.

För karta var de finns - se nedan under "Läs mer"

 

Fladdermusholkarna kan användas av fladdermössen både unden sommaren då de har ungar och som sovplatser under vintern då de går i ide. Fladdermusholkar skiljer sig från fågelholkar eftersom den har en ingång på undersidan. I fladdermusholken finns en pinne där fladdermusen hänger och vilar sig upp och ner. Även privatpersoner kan så klart köpa eller bygga en fladdermusholk och sätta upp i träd eller på husknuten.

Lyssna efter fladdermöss

Fladdermöss är aktiva på natten och använder sig av ultraljud för att lokalisera sig i mörkret. Ultraljud är ljud som är på en så hög frekvens att vi människor inte kan höra dem. För att kunna lyssna på fladdermössen behövs därför en detektor som ändrar ultraljuden till frekvenser som vi kan höra. Du kan gratis låna en ultraljudsdetektor från Medborgarservice.

 

Efter du har varit ute och lyssnat får du gärna berätta om du har lyckats höra några fladdermöss och var. Det är till stor hjälp oss med vårt framtida arbete med att främja livsmiljöer för fladdermöss. Nedan finns en karta på områden där vi satt upp fladdermusholkar och där du borde kunna höra fladdermöss på kvällen och natten.

Kontakta oss

Medborgar­service - den enkla vägen till Burlövs kommun!

Kontakta oss

Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Öppettider

Måndag – fredag 08.00 – 16.30

Fler kontaktuppgifter »

Senast uppdaterad:

Bygga, bo & miljö