- Startsida
- » Bygga, bo & miljö
- » Djur
- » Klagomål på djur
Klagomål på djur

Om du har klagomål på grannens husdjur, bör du i första hand själv tala med grannen. Om problemet inte går att lösa på annat sätt kan du kontakta Miljö- och byggavdelningen. Om du bor i ett hyreshus måste du också tala med din hyresvärd innan du kontaktar oss.
Fågelmatning
Fågelmatning är inte tillåten om matningen medför besvär för omgivningen, exempelvis vid matning från balkonger i flerfamiljshus. Tänk på att vårdslös matning medför att flockar av duv-, kråk- och måsfåglar samlas, som sedan smutsar ned fönster, balkonger och marken. Dessutom lockas råttor till platsen.
Om du störs av skällande hundar
Om du störs av skällande hundar bör du i första hand själv tala med hundägaren. Om problemet inte går att lösa på annat sätt kan du kontakta miljö- och byggavdelningen. Om du misstänker att skällandet beror på vanvård ska du istället kontakta Djurskyddsenheten på Länsstyrelsen Skåne, 010- 22 41 350.
För att underlätta ärendehanteringen ser vi helst att klagomål lämnas in med hjälp av blanketten för klagomål om olägenhet. Fyll även i en störningsdagbok och skicka in med klagomålet.
Du får vara anonym, men det kan i vissa fall innebära att ditt klagomål inte kan handläggas. Om du väljer att vara anonym får du ingen information om vad som händer i ärendet eller om ärendet lämnas utan åtgärd och avslutas. Du får ansvara för kontakten med kommunen om du vill ha information om ärendet.
Vad säger lagen?
Enligt 1 § i lag om tillsyn över hundar och katter ska djur hållas under uppsikt och skötas så att de inte orsakar skador eller avsevärd olägenhet. Detta innebär bl.a. att dju vid behov ska hållas kopplade och inte störa omgivningen genom oljud (t.ex. genom att skälla eller yla).
Enligt 36 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ska husdjur t.ex. hundar hållas och skötas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer. Med sådana olägenheter menas störningar som, enligt medicinsk eller hygienisk bedömning, kan påverka hälsan negativt och som inte är ringa eller helt tillfälliga (9:3 miljöbalken). Exempel på detta kan vara hundar som skäller eller ylar ihållande och under längre perioder.
Kontakta oss
Medborgarservice - den enkla vägen till Burlövs kommun!
Kontakta oss
Telefon 040-625 60 00
E-tjänst Kontakt Burlöv » Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Öppettider
Måndag – fredag 08.00 – 16.30
Dela sidans innehåll:
Senast uppdaterad: